IMG_5802

Hallo! Ik ben Tineke, 

Ik woon in Friesland en ben enthousiast, gevoelig en kan goed luisteren. Het liefst zit ik te tekenen aan mijn bureau, af en toe schuiven de kinderen aan om mee te doen en ook onze kater komt graag even kijken. Op de middelbare school koos ik tekenen als eindexamenvak en zat ik elk vrij uurtje te werken aan mijn opdrachten. Helaas was er daarna weinig ruimte voor mijn creativiteit, door studie, werk en veel reizen. Maar ergens diep van binnen zat die passie om vanuit niets, iets te maken. Langzaam kwam deze passie weer naar boven en heb ik die steeds meer ruimte gegeven. Nu ben ik dagelijks aan het tekenen en heb een heerlijk creatief leven.

Ik schilder en teken vooral illustraties over ‘vroeger’, portretten van mensen in klederdracht, oude monumentale panden, eigenlijk alles wat een ‘vintage’ sfeer ademt. Daarnaast vind ik andere culturen fascinerend, de mensen, hun gebruiken, de taal en kleding. Ik hoop iets van die eigenheid te kunnen laten zien, in de illustraties die ik maak.
Ik gebruik daarom vaak natuurlijke en vergrijsde kleuren, met een voorkeur voor alle blauwe en groene tinten. De lucht, de zee en het bos, ze hebben door hun koele kleuren allemaal iets magisch, krachtigs en rustgevends. De natuur is zo inspirerend, er valt zoveel te zien en te ontdekken. Daarnaast houd ik er van om structuur en patronen aan te brengen, details moeten kloppen en geven net dat beetje extra. Ik gebruik daarvoor verschillende materialen zoals aquarelverf, acrylverf, houtskool en softpastel.

WhatsApp Image 2021-12-01 at 10.03.18 (1)

Voor ik begin met het maken van grotere illustratie projecten doe ik veel onderzoek. Ik lees, kijk en luister naar achtergrondverhalen om zo tot een goed beeld en de juiste sfeer te komen. Voor mij is het plaatje, de buitenkant, niet het belangrijkst. Dat klinkt misschien raar als illustrator, maar inhoud en kennis, beïnvloeden het creatieve proces in positieve zin en maken de illustraties daarom rijker en mooier.

Ik ben dus gek op verhalen, ze nemen je mee naar een andere wereld, naar een ander leven. Sommige zijn spannend, andere juist ontroerend, weer andere maken je klein of juist enthousiast. Elk verhaal is uniek en bijzonder en mag er zijn. Elk verhaal verdient een podium, een plek waar geluisterd, gezien en gevoeld mag worden. Een verhaal vertellen met beelden, door middel van illustraties is iets groots. Dat is mijn passie en drive om elke dag weer achter te tekentafel te gaan zitten en mooie illustraties te creëren, verhalen tot leven te laten komen. 

Wat is uw verhaal? Kan ik hierin iets voor u betekenen?